Choose your language
Töltse be velünk az űrt!

Végleg elhagyták az űrhajósok Kína első űrállomásmodulját

2013-06-25

Befejezte történelmi küldetését Kína első kísérleti űrállomásmodulja, a Sencsou-10 űrhajó legénysége elvált tőle és útjára engedte. A három űrhajós helyi idő szerint szerdán reggel tér vissza a Földre - jelentette a kínai média kedden a pekingi irányító központ tájékoztatása alapján.

A Tienkung-1-et (Mennyei Palota) a földi irányítás segítségével megfosztották kísérleti és egyéb műszaki berendezéseitől, majd hosszú útra, magasabb pályára állítják. 2011 szeptember 29-én indították útnak, és azóta kering a Föld körül. Tavaly júniusban vendégei voltak a Sencsou-9 űrhajósai is. Hivatalos "szavatossága" még három hónapig tart.
Az űrhajósok az elmúlt szűk két hétben a Sencsou-9 legénységéhez hasonlóan egy automatikus dokkolást követően kézi vezérléssel is összekapcsolódtak az űrállomásmodullal.
A három kínai űrhajós az űrállomásmodulon töltött 12 nap során egészségügyi és műszaki kísérleteket végzett. Egyikük, Vang Ja-ping - a misszió nő tagja - élő közvetítésben egy alkalommal alapvető fizikai kísérleteket mutatott be földi általános és középiskolásoknak.
Kína űrprogramjának mostani, második szakaszát követően, a harmadik szakaszban megépül a Tienkung-2 és a Tienkung-3 űrlaboratórium, s a tervek szerint 2020 körül megkezdheti működését Kína első űrállomása.


Forrás:MTI

Űrturizmus
Űrturizmus
Űrturizmus