Choose your language
Töltse be velünk az űrt!

Gyik

Ki vehet részt az űrrepülésen?

Minden, 18. életévét betöltött személy, aki megfelel az orvosi követelményeknek.

Milyen maximális magassággal és súllyal lehet részt venni az utazáson?

Kb. 2 m és 125 kg.

Maximum hány fő tud egyszerre repülni?

1 fő, a pilóta mellett.

Hány utat tud megtenni az űrrepülő egy nap alatt?

Négyet.

Mennyi időt tölthet az űrturista a súlytalanság állapotában?

Kb. 5-6 percet tölthet a súlytalanság állapotában, amikor a pilóta kikapcsolja a hajtóműveket és megkezdődik a parabolikus repülés, egészen a visszakapcsolásig.

Milyen programokra lehet jelentkezni?

„Founders program”: az első 100 jelentkező, akik részt vehetnek az űrrepülésen. „Future program”: azok a jelentkezők, akik a „Founders asztronauták” után vehetnek részt az űrrepülésen.

Mennyi ideig tart maga a repülés?

Kb. 60 percig tart a repülés.

Milyen orvosi vizsgálatokon kell átesnie egy jövőbeli űrturistának?

1. vizsgálat: saját háziorvos is elvégezheti. Vizsgált területek: hallás, látás, vérnyomás, szívvizsgálat, pszichikai készenlét. Egy kitöltendő formanyomtatvány, valamint az orvosi vizsgálat eredménye alapján a külföldi orvosi bizottság eldönti, hogy engedélyezi-e a repülést. Ha a jelentkező megkapja az engedélyt, akkor elkezdődhet a tréning. Ha nem kapja meg az engedélyt, akkor visszatérítjük a befizetett összeget, kivéve az orvosi bizottság díját. 2. vizsgálat: közvetlenül a repülés előtt még egyszer elvégzik az alapvető vizsgálatokat.

Biztonságos-e az űrrepülőgép?

A gép megfelel minden biztonsági követelménynek, független fel- és leszállási rendszerrel rendelkezik, és 4, bármikor leállítható, és újraindítható rakétahajtómű mozgatja. A felszállás előtt a pilóta ellenőrzi a gépet és csak abban az esetben száll fel, ha minden rendeltetésszerűen működik, csak úgy, mint az utasszállító repülőgépeknél.

Van-e automata pilóta a gépen?

Nincs.

Milyen ruhát visel az űrturista a repülés alatt?

Minden asztronauta kap egy repülő overált, melyet meg is tarthat az utazás után. Erre kell felvenni egy speciális „űr ruhát” ill. repülős sisakot.

Miből áll a tréning?

A tréningnek 2 szakasza van: 1. A repülést megelőzően sugárhajtású repüléssel, és többféle szimulátorral is edzhet a repülésre. 2. Közvetlenül a repülés előtti napon kötelezően részt kell venni egy kurzuson, melyet a pilóta és egy biztonsági szakember tart. Ezen bemutatják a repülőgépet és minden biztonsági tudnivalót elmondanak.

Milyen tréningtípusok közül lehet választani?

Desdemona szimulátor, L-39 Albatros jet tréning, G-centrifuga, Zero-G szimulátor.

Van-e kötelező tréningprogram?

Mindenkinek részt kell vennie az L-39 Albatros repülésen.

Van-e extra költsége a tréningnek?

A „Founders asztronauták” ingyenesen részt vehetnek egy Desdemona szimulátoron történő kiképzésen. Egyébként a tréningprogramokért felárat kell fizetni.

Hol lehet részt venni ezeken a tréningprogramokon?

Európában, ill. az Egyesült Államokban is.

Űrturizmus
Űrturizmus
Űrturizmus